Online gitaarles volgen met Skype, Zoom of FaceTime

Online gitaarlessen kunnen een goed alternatief zijn als het niet mogelijk is om langs te komen voor gitaarles. Het is belangrijk dat je goed begeleid wordt bij het aanleren van nieuwe technieken. Ik geef via internet gitaarles met gebruik van Zoom, Skype en FaceTime.

Tijdens de lockdown ben ik niet bij Kunstcircuit aanwezig om gitaarles te geven. In die periode zijn mijn lessen alleen online te volgen. Ik ben blij dat de meeste van mijn leerlingen hier aan mee willen doen. Er zijn zelfs een paar nieuwe leerlingen bijgekomen die het een goed moment vinden om het gitaarspelen op te pakken. Denk je er ook over om (weer) gitaarlessen te gaan volgen, neem dan contact met me op.

Online gitaarles studio
Mijn werkplek voor online gitaarlessen

Wat heb je nodig als je online lessen wilt volgen:

  • Een goede internetverbinding
  • Een laptop, tablet of computer met (eventueel ingebouwde) webcam en microfoon
  • Een programma om mee te videobellen zoals Skype, Zoom of FaceTime

Een minpuntje bij online gitaarles is dat je niet goed kunt samenspelen. Dit komt door de kleine vertraging die er is als je via internet contact met elkaar hebt. Aan de andere kant heeft het ook voordelen. Als je bij voorbeeld zorgt dat je klaar zit bij aanvang van de les dan kunnen we meteen beginnen en verlies je geen kostbare tijd met het uitpakken en stemmen van de gitaar.

Bij veel leerlingen stem ik de gitaar bij het begin van de les. Dat gaat nu niet. Daarom is het handig als je zelf de gitaar kunt stemmen. je kunt hiervoor een app gebruiken. Een gratis app die prima werkt is Guitar Tuna. Als je een stemapparaat gebruikt dan is dat natuurlijk ook prima.

Waar moet je op letten:

  • Zoek een rustige plek zonder veel andere geluiden.
  • Let er op dat je goed zichtbaar bent, zonder tegenlicht (licht van achteren).
  • Zet de camera zo neer dat je hele gitaar goed zichtbaar is. Een liggend beeld werkt beter dan een staand beeld. Op een tablet moet je hiervoor de schermvergrendeling uitzetten.
  • Als je een tablet gebruikt, zorg dan dat deze goed blijft staan.
  • Zorg dat de camera en microfoon ingeschakeld staan.

Voor een beter geluid kun je een in-ear koptelefoon gebruiken. Controleer van tevoren of dit werkt, en of de kabel lang genoeg is en niet in de weg zit bij het gitaarspelen. Een headset werkt minder goed omdat de microfoon vooral je stem oppakt, terwijl de gitaar bijna niet te horen is. Gebruik liever een losse microfoon, of de microfoon van je laptop of tablet.

Wat de software betreft zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Ik gebruik voor mijn gitaarlessen meestal Skype of Zoom. Voor Apple gebruikers is FaceTime ook een optie.

Het nadeel van FaceTime is dat het niet mogelijk is om je scherm te delen. Deze schermdeelfunctie, die bij Skype en Zoom wel mogelijk is, geeft mij de mogelijkheid om bladmuziek of tabs te laten zien, en met de muis noten of akkoorden aan te wijzen.